Programari Centru Medical Sanmed la: Tel./Fax: 021 223.92.58; 0753.108.640 | Luni - Vineri: 8.00 - 20.00
  • Sanmed
  • Sanmed
  • Sanmed
  • Sanmed
  • Sanmed
  • Sanmed
  • Sanmed
  • Sanmed


*** REZULTAT ***
ANALIZE MEDICALE

Rezultatele analizelor
vizualizate si tiparite
din cadrul aplicatiei online
nu au valoare legala.
Pentru a va ridica
BULETINUL DE ANALIZE
semnat si parafat
va asteptam in cadrul
Clinicii Medicale SANMED.

NOU!

Punem la dispozitia Colegilor Medici Specialisti,
Cabinete Medicale dotate corespunzator.

Relatii la telefon:
021.223.92.58
0753.108.640

Reducere

Pacientii
cu card de fidelitate
la Farmacia Apoteca
beneficiaza de
5% REDUCERE

la serviciile
Centrului Medical Sanmed!

Diabet si Nutritie

 

Dotari:

 

Medici:

Dr. Meroiu Andreea - medic specialist

 

Servicii:

  • Consultatie diabet, nutritie
  • Control diabet
  • Consultatie nutritie – dislipidemie, obezitate, hiperuricemie
  • Control nutritie
  • Test glicemie

 


Informatii generale:

 

Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale glucozei în sânge (hiperglicemie) şi dezechilibrarea metabolismului.

OMS recunoaşte trei forme principale de diabet zaharat: tipul 1, tipul 2 şi gestaţional (de sarcină).

Cele mai frecvente forme sunt diabetul zaharat tip 1 şi diabetul zaharat tip 2. Termenul diabet zaharat tip 1 a înlocuit mai mulţi termeni vechi cum ar fi diabet juvenil şi diabet insulino-dependent. La fel, termenul diabet zaharat tip 2 a înlocuit denumiri vechi, printre care şi diabet insulino-independent (non insulino-dependent).

 

Diabetul zaharat tip 1

Se caracterizează prin distrugerea celulelor beta pancreatice producătoare de insulină din insulele Langerhans din pancreas, care conduce la un deficit de insulină. Principala cauză este o reacţie autoimună mediată de limfocitele T. Diabetul zaharat tip 1 reprezintă aproximativ 10% din cazurile de diabet zaharat din Europa şi America de Nord. Majoritatea pacienţilor prezintă debutul în plină sănătate, frecvent la vârsta copilăriei (deşi poate să apară la orice vârstă). Sensibilitatea la insulină este normală mai ales în stadiile incipiente.

Hormonul numit insulina permite celulelor corpului să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Cand secreţia de insulină este insuficientă sau când insulina nu-şi îndeplineşte rolul în organism, afecţiunea se numeşte diabet zaharat. Diabetul poate fi ţinut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei şi a greutăţii şi prin exerciţii fizice, ca supliment a tratamentului medical.

Prin digestie, unele alimente cu carbohidraţi sunt transformate în zahăr mai repede decat altele. Acestea au un indice glicemic mai înalt. Diabeticii ar trebui sa opteze pentru alimentele care se digeră mai lent. Un aport de grăsimi şi proteine poate să scadă indicele glicemic al unei mese. Consultaţi dieteticianul sau medicul înainte de a vă modifica dieta.

  • Alimente cu indice glicemic foarte scăzut: legume verzi, fasole boabe, alune, brânză, unt, soia, linte, peşte, ouă, crustacee, orz, carne, fructe;
  • Indice glicemic scăzut: fasole la cuptor, mazăre, naut, fasole neagră, cartofi dulci, nuci, porumb dulce, mere, portocale, struguri, iaurt, pere, pâine de secară, paste, fulgi de ovaz ;
  • Indice glicemic moderat: pepene roşu, sfeclă, banane, stafide, pâine albă şi integrală, biscuiţi din secară, mussli, orez, zahăr cristalizat;
  • Indice glicemic foarte înalt: miere, orez expandat, fulgi de porumb, prăjituri din orez, morcovi, baghetă, păstârnac, cartofi.


Tipul 1 necesită tratamentul cu insulină prin injecţie, sau, mai nou, inhalare.

Diabetul zaharat tip 2

Se datorează rezistenţei crescute la insulină a ţesuturilor, însoţită de scăderea secreţiei de insulină.

Tipul 2 este tratat cu medicaţie o lungă perioadă, el necesitând aportul extern de insulină doar din momentul în care tratamentul oral nu mai este eficient în controlul concetraţiei glucozei sanguine (tipul 2 este caracterizat printr-o insulinemie ridicată (ca efect compensatoriu), fapt care duce, în timp, la epuizarea capacităţii endogene de secreţie; noile medicamente orale care ridică sensibilitatea celulelor la insulină au tendinţa să protejeze funcţia de secreţie, în contrast cu cele care dimpotrivă, îşi bazează acţiunea pe stimularea acesteia).

Factori care pot cauza diabetul tip 2 includ:

  • regimul sedentar de viaţă şi abundenţa calorică a dietei moderne, fapt concertizat în obezitate sau măcar indici ai masei corporale ridicaţi,
  • fumatul de tutun,
  • o mărire a nivelului de colesterol,
  • tensiune (presiunea) arterială înaltă.



 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack