0212239258 0753108640Str. Gr. Petre Popovăț 15, București
RECOLTAREA PROBELOR DE SANGE

Nu este indicat anterior recoltarii, consumul de alimente sau lichide indulcite.

Trebuie evitat efortul fizic consistent.

Este permis consumul de apa sau ceai neindulcit.

Anumite investigatii de laborator (hormoni, markeri virali sau tumorali, anticorpi sau antigene etc.) nu au restrictii de recoltare nici in privinta orei de recoltare nici in privinta regimului alimentar.

RECOLTAREA PROBELOR DE MICROBIOLOGIE

  • Pacientul nu trebuie sa consume alimente si/sau lichide in dimineata zilei in care se prezinta la recoltare.

  • Pacientul nu se va spala pe dinti.

  • Testul se efectueaza inaintea inceperii tratamentului cu antibiotice sau la un interval suficient de timp dupa incetarea tratamentului antibiotic (in functie de recomandarea medicului)

Proba de urina se recolteaza dupa o igiena riguroasa a zonei genitale externe.

Proba se recolteaza intr-un recipient specific, steril care poate fi procurat in general de la orice farmacie. Recipientul steril se deschide doar in momentul recoltarii probei, nu inainte.

In cazul probei de urocultura, aceasta se va lua din prima urina de dimineata, si anume, din jetul din mijloc. Imediat dupa recoltare, recipientul va fi inchis cat se poate de repede pentru a nu contamina proba.

Atentie! Testul se efectueaza inaintea inceperii tratamentului cu antibiotice sau la un interval suficient de timp dupa incetarea tratamentului antibiotic (in functie de recomandarea medicului).


In cazul in care este necesara recoltarea urinei din 24 ore se va proceda astfel:

Se goleste vezica urinara, dimineata la ora 6.

Incepand de la aceasta ora, se recolteaza toata urina pana a doua zi la ora 6. Pentru a nu se pierde din cantitatea de urina se recomanda sa se urineze separat, inainte de scaun.

Se masoara apoi volumul urinei din 24 de ore si se noteaza. Apoi se amesteca urina (in cazul in care a fost recoltata in mai multe sticle) se agita, si pentru laborator se opreste numai o cantitate de 100-200 ml, iar restul se arunca.Pe timpul recoltarii urina se va tine la rece iar vara se va pastra la frigider, pentru a nu se altera.


Cazuri speciale:

Cand persoana care colecteaza urina lucreaza, este elev sau student, urina din 24 de ore se poate recolta intr-o zi de repaus.

Femeile vor specifica daca urina a fost recoltata in perioada menstruala sau daca au utilizat ovule cu medicamente cu 24 de ore inainte de analiza.

Inainte de analize cu aproximativ 24 ore nu se vor consuma cantitati mari de lapte sau derivate din lapte (produc o crestere a calciului din urina).

Persoanele care urmeaza un regim fara sare trebuie sa comunice acest lucru (pentru a se stii de ce cantitatea de sare din urina este scazuta).

Proba se recolteaza in recipient specific, cu mediu de cultura, recipient ce poate fi procurat de la farmacie, recipient ce trebuie pastrat la rece pana la recoltare.

Se recolteaza pe varful lopetelei recipientului, o proba din materiile fecale (din portiunile modificate cu mucus, sange, puroi etc). Este recomandat ca proba sa provina din materiile fecale emise in dimineata zilei in care se va aduce proba la laborator.

Proba se poate pastra la temperatura scazuta (in frigider - pe usa frigiderului) pana la predarea ei.

Atentie! Proba se efectueaza inaintea inceperii tratamentului cu antibiotice sau la un interval suficient de timp dupa finalizarea tratamentului antibiotic (in functie de recomandarea medicului).

Fara contact sexual si fara toaleta vaginala cu 72 ore inainte de recoltare.

Nu se recolteaza proba in timpul menstruatiei.

Se recolteaza la 5 zile de la terminarea menstruatiei.

Se efectueaza inaintea oricarui tratament local sau general sau la 7 zile de la terminarea acestuia.

Este interzis contactul sexual cu 72 ore inainte de recoltare.

In timpul menstruatiei nu se recolteaza proba; se vor lasa sa treaca 5 zile de la terminarea menstruatiei.

Este interzis contactul sexual cu 72 ore inainte de recoltare.

In timpul menstruatiei nu se recolteaza proba; se vor lasa sa treaca 5 zile de la terminarea menstruatiei.

EXAMENE DE IMAGISTICA MEDICALA

Cu 48 ore inainte de irigografie nu se consuma alimente fermentabile (legume, fructe etc). Se fac doua clisme evacuatorii (cu o seara inainte si in dimineata examenului irigografic).

Nu se vor consuma alimente si bauturi inaintea irigografiei.

In procesul de efectuare a acestei examinari se utilizeaza substanta de contrat iodata drept pentru care nu se recomanda la pacientii cu teren alergic. De asemenea, urografia este contraindicata persoanelor varstnice, trecute de 70 ani sau cu intoleranta cunoscuta la iod.

Nu se vor consuma alimente pana la efectuarea investigatiei, iar cu 48 ore inainte se vor evita alimentele care produc fermentatia: legume, fructe, branzeturi sau alte produse lactate si dulciuri.

Se vor efectua doua clisme evacuatorii, cu o seara inainte si in dimineata examenului urografic.

EXAMENE ECHOGRAFICE

Pentru echografia abdominala, sa nu mancati alimente cu un continut de grasimi la masa de seara inainte de test.

Sa nu mancati cu 4-6 ore inainte de echografie, pentru a evita formarea de gaze in intestine (abdomen meteorizat). Gazele ar putea interfera cu evaluarea organelor care sunt in spatele stomacului si intestinelor.

Pacientul trebuie sa bea cu o ora inainte de test 4-6 pahare de apa plata pentru a-si completa vezica urinara.

Se recomanda evitarea consumului de alimente cu 3 sau 4 ore inainte de ora programarii, iar in ziua precedenta, se vor evita consumarea alimentelor care fermenteaza si a bauturilor carbogazoase.

Se recomanda evitarea consumului de alimente cu 3 sau 4 ore inainte de ora programarii, iar in ziua precedenta, se vor evita consumarea alimentelor care fermenteaza si a bauturilor carbogazoase.

EXAMENE DE URINA SI PARAZITOLOGIE

Se recolteaza primul jet de urina din dimineata zilei respective direct in recipient dupa o igiena riguroasa cu apa si sapun.

Se recolteaza proba pe varful lopetelei recipientului.

Este de prefarat ca proba recoltata sa fie din ziua respectiva, iar daca acest lucru nu este posibil, aceasta se va pastra la temperatura scazuta (pe usa frigiderului) pana la predarea ei (in maxim 24 ore).

PROCEDURI FIZIOTERAPIE/KINETOTERAPIE / MASAJ TERAPEUTIC

Va rugam sa va aduceti prosop si papuci. Sunt lucruri strict personale.

Va rugam sa va aduceti echipament si incaltaminte adecvata. Sunt lucruri strict personale.