Pentru ca rezultatele analizelor medicale sa fie cat mai precise iti prezentam mai jos cateva informatii privind modul de recoltare.
Este important sa iei in considerare aceste recomandari in situatia in care urmeaza sa efectuezi analize medicale.
Nr | Analiza medicala | Termen de eliberare a buletinului de analiza |
1 | Analize biochimie | 24 ore |
2 | Analize hematologie | 24 ore |
3 | Analize coagulare | 24 ore |
4 | Analize imunologie, hormoni | 3-5 zile |
5 | Analize urina | 24 ore |
6 | Analize bacteriologie | 3-5 zile |
Urocultura se recoltează numai în recipiente sterile urmând strict indicaţiile de mai jos:
înainte de micţiune se efectuează o toaletă riguroasă a regiunii urogenitale cu apă şi săpun (nu se utilizează substanţe sau soluţii dezinfectante sau ceaiuri de plante),
se recoltează o cantitate de aprox. 20ml din jetul mijlociu, direct în recipientul steril, luat în prealabil de la farmacie (primul jet se lasă să curgă în toaletă),
recipientul de recoltare (urocultorul) se deschide înainte de micţiune, iar capacul acestuia se pune pe perioada recoltării cu gura în sus pe o suprafaţă curată; la sfârşitul recoltării capacul se înfiletează strâns pentru a evita atât scurgerea urinii cât şi eventuala ei contaminare.
Examenul sumar de urina se efectuează din prima urină de dimineaţă recoltată într-un recipient luat în prealabil de la farmacie.
Pentru examenul coproparazitologic se recoltează fragmente de materii fecale cu aspect deosebit (cu mucozităţi, striuri de sânge, părti mai moi, etc.) atat cât încape în linguriţa recoltorului (se utilizează coprorecoltoare fără mediu şi cu linguriţa ataşată de capac, procurate de la laborator); dacă proba nu se poate aduce imediat la laborator, se păstrează bine închisă, la rece. Deoarece unii paraziţi nu elimină ouă, chişti sau larve în mod continuu, este bine ca examinarea să se repete de trei ori, la un interval de 4-5 zile,
Pentru coprocultură se utilizează coprorecoltoare cu mediu, procurate de la laborator; se alege o porţiune reprezentativă din materiile fecale, atât cât încape în linguriţa coprorecoltorului (nu mai mult), se introduce în mediul din coprorecoltor şi se amestecă cu acesta (pentru a permite conservarea germenilor până la momentul prelucrării în laborator); recipientul se pastrează la temperatura camerei până la predarea sa în laborator,
Pentru determinarea coproantigenului Giardia, Helicobacter pylori, sau Rotavirus – materiile fecale se recoltează în coprorecoltoare fără mediu
Se recoltează de preferinţă la cabinetul ORL pentru ca medicul să exploreze zona şi să poata recolta direct din leziune;
Recoltarea se face dimineaţa, înainte de ingestia oricărui aliment solid sau lichid şi înainte de a se efectua igiena gurii (periajul, pasta de dinţi, apa de gură pot modifica flora bacteriană de la nivelul faringelui). Dacă acest lucru nu se poate realiza, exsudatul faringian se poate recolta după minimum 2 ore de la ingestia de alimente sau efectuarea igienei bucale.
Recoltarea tamponului nazal se face in mod diferentiat, in functie de scopul urmarit, de prezenta si locul leziunii.
Astfel, pentru cercetarea starii de portaj se introduce tamponul de uz general umectat cu solutie salina izotonica, in fosele nazale atat cat este posibil si se roteste usor pentru a face posibila desprinderea secretiei.
Atunci cand se constata leziuni la nivelul vestibulului nazal se procedeaza la ridicarea lobului nazal cu policele unei maini, restul palmei fiind asezat in fruntea bolnavului. In acest fel se descopera vestibulele nazale, se indreapta fasciculul de lumina in dreptul leziunii si se rcolteaza cu tamponul.
Cand leziunea este situata in fosele nazale, recoltarea se face de catre specialist cu speculul nazal prin rinoscopie anterioara pentru evidentierea zonelor respective(planseul foselor nazale, meatul inferior si mijlociu, cornetul inferior si mijlociu) si posterioara pentru evidentierea coanelor si cozilor cornetelor. In acest fel este posibila prelevarea secretiei din sinusurile adiacente.
Se recolteaza, de obicei, un tampon; in cazul suspiciunii de portaj difteric se recolteaza doua tampoane.
Pentru aceste probe este necesar să nu fiţi la menstruaţie, să faceţi repaus sexual 3 zile înainte de recoltare şi să nu faceţi spălături vaginale, doar toaleta externă
Este necesar să nu urinaţi dimineaţa înaintea recoltării. Se recoltează cu tampoane sterile, după masajul uretrei.
Nu urinaţi dimineaţa înaintea recoltării. Se recoltează cu tampoane sterile, după masaj prostatic (de către medicul urolog, în clinica de profil).
Inainte de recoltare se pregateste numarul corespunzator de tuburi de exsudat necesar: daca pe recomandare se specifica doar examenul bacteriologic al secretiei conjunctivale de la un anumit ochi (stang sau drept) se pregateste doar un tub; daca pe recomandare nu se specifica examenul bacteriologic pentru un anumit ochi sau se specifica pentru ambii ochi, se pregatesc doua tuburi de exsudat cu mediu de transport. Pe tuburile de exsudat se lipesc etichete cu cod de bare, unic, identic cu cel din cererea de analize.
Pacientul este asezat pe scaun cu capul aplecat pe spate.
Persoana care recolteaza isi pune manusile.
Cu policele stang fixand o compresa sterila se coboara pleoapa inferioară pentru a evidentia fundul de sac conjunctival; cu indexul fixand o compresa sterila se ridica pleoapa superioara pentru a evita contaminarea cu germeni de pe geana superioara prin clipire. Se recolteaza cu tampon umezit cu ser fiziologic steril, din fundul de sac conjunctival, cu o miscare usoara dar ferma dinspre unghiul interior spre unghiul exterior al ochiului. Imediat tamponul cu secretie se introduce in tubul cu mediu.
In otitele externe se recolteaza exsudatul leziunii tegumentare a pavilionului sau a conductului auditiv extern. Recoltarea se face pe tampon steril (stimuland secretia prin usoara iritare a conductului auditiv extern) si se trimite in mediul de transport Amies. Imposibilitatea transportului imediat, impune pastrarea la 40C .